• Snabba leveranser • Eget lager • Lång erfarenhet

Lägga klickgolv

Idag går det snabbt och enkelt att lägga golv då merparten av golv som säljs är så kallade klickgolv. Klickgolvet är flytande och kan läggas direkt på det gamla golvet men det är fördelaktigt att ta bort det för att slippa höjdskillnader. Ett parkettgolv bygger ca 13-15mm, laminatgolv 8-10mm och vinylgolven ca 5mm.

Här är några generella tips som gäller när man ska lägga klickgolv, men kontrollera alltid mot tillverkarens specifika instruktioner innan du börjar lägga golvet.

*Stegdämp ska alltid användas, om underlaget är av betong ska stegdämp med fuktspärr användas. Stegdämpen får inte överlappa, fuktspärren ska däremot överlappa.

*Kontrollera så att undergolvet är jämnt. Om det inte är jämnt så riskerar man att det nya golvet kommer knarra, även om det gamla golvet inte knarrade. Detta gäller framförallt för parkettgolv, då trä formar sig över tid och golvet kommer över tid sluta att knarra om underlaget inte är tillräckligt jämnt. Bulor bör slipas bort eller huggas, beroende på underlag. Håligheter bör fyllas i med flytspackel eller golvspackel beroende på hur stort det är.

*Innan du börjar lägga, så bör du även räkna ut hur många plankor det går i bredd för att inte få avsluta med en för smal sistabräda. Det står i varje tillverkares läggningsinstruktioner vilken som är minsta bredd på en planka. Blir den för smal, så får man även kapa första radens bräda för att anpassa bredden på sista brädan.

*Golvet ska läggas med rörelsefog. För parkettgolv gäller generellt minimum 10mm och för laminatgolv 8mm. Men kontrollera alltid vad som gäller för ditt aktuella klickgolv.

Behöver du hjälp med att lägga golv, Kontakta oss. Vi utför golvläggning i Trelleborg & Malmö. 

Läs mer

TARKOFOAM 70m² TARKOFOAM 70m²
TARKOFLEX 70m² TARKOFLEX 70m²

TARKOFLEX 70m²

2 184 kr

Video - Lägga träklickgolv

Kan jag lägga klickgolv på plastmatta?

Ja, i praktiken så går det. Men om plastmattan sitter löst, så ska man med fördel ta bort den. Om man ändå väljer att lägga golvet direkt på plastmattan så är det viktigt att se till att golvet är rent och torrt innan man lägger det nya golvet, gör man inte det så finns det risk för att det kan börja lukta instängt. Vår rekommendation är alltid att man tar bort plastmattan. Väljer du att lägga golvet på plastmattan ska du även använda stegdämp.

Vad behöver jag för verktyg för att lägga klickgolv?

Beroende på vad du ska lägga för klickgolv så rekommenderar vi följande verktyg:

Parkettgolv – fogsvans/handsåg, tumstock och penna. Det underlättar med sticksåg och gersåg för snabba och raka snitt. Vi rekommenderar även ett läggningskit.

Laminatgolv – fogsvans/handsåg, tumstock och penna. Det underlättar med sticksåg och gersåg för snabba och raka snitt. Vi rekommenderar även ett läggningskit. 

Vinylgolv – en rejäl mattkniv, tumstock och penna.