• Snabba leveranser • Eget lager • Lång erfarenhet

Välj rätt golv

Går du i tankar på att byta ut det gamla golvet, eller är det kanske dags att välja golv till det nybyggda huset? Oavsett om du vet vad du är ute efter, eller om du inte har en aning, så finns det en del saker som är bra att veta inför köpet.

Ett genuint parkettgolv är för många det givna alternativet när det ska läggas nytt golv. Prisskillnaden på parkettgolven varierar en hel del. Det beror mycket på typ av träslag, antal stavar per planka, ytbehandling och renhet/färgjämnhet.

Stommen i ett parkettgolv är vanligtvis gjord på lameller av gran eller furu som är hårt sammanlimmade. Endast det översta 2-4mm som syns är av det ädla träslaget.

Ek och Ask är de vanligaste träslagen att göra parkettgolv av. Eken står för den största delen av den nuvarande tillverkningen och sortimentet är därmed också stort för ekgolv. Ask golven är lite dyrare och sortimentet är betydligt mindre. Ask är hårdare än ek och lämpar sig bra i rum där risken för jack och repor är större, som t.ex. i ett kök eller barnrum.

1-stav, 2-stav eller 3-stav. Här är det design och tycke som styr vilket valet faller på. Den gyllene tråden är att större stavar medför större kostnader. Det beror på att trädet som råmaterialet kommer från får högre krav på sig desto större stavarna blir. 3-stavs parkettgolv har mycket mindre stavar än ett 1-stavs parkettgolv och är därmed lättare att få fram råmaterial till.

Det finns en del olika typer av ytbehandlingar. Det vanligaste är en lackad eller mattlackad yta på ett jämnslipat golv utan fasningar. De mattlackade golven är populärast, eftersom träets egenskaper framhävs bättre när ytan inte blänker. Den senaste tiden har de stora tillverkarna även gått ett steg längre och börjat tillverka serier med golv som har en extra/ultra mattlackad yta. På de exklusivare golven kan lacken vara utbytt mot olja. Ett oljat golv medför mer underhåll, men är också det golvet som ser minst behandlat ut. Om den råa träkänslan är viktig, så är ett oljat golv det bästa alternativet. På ett 1-stavsgolv är det även vanligt med fasade kanter, det innebär att sidorna är avrundade för att varje planka ska framhävas och tydligt markeras. Ytan på en del golv är borstad med stålborstar för att få linjer och konturer att bli synligare. En lantlig och rustik känsla får man om ytan är Handskrapad, golvet får då en vågig yta. En liten skara golv har även synliga sågmärken på bredden över plankan. Alla ovan nämnda egenskaper förekommer i en mängd olika kombinationer. Ytbehandlingen är till största delen en designfråga, men ett oljat golv rekommenderar vi inte att lägga i ett kök eller i en hall. Det är lätt att det blir förstört om man inte underhåller det tillräckligt.

Ett golv utan knastar och med jämn färg variation räknas som väldigt ren. Dessa stavar är svåra att hitta råmaterial till. Synnerligen svårt är det att hitta dessa stavar till ett 1-stavsgolv. De ”rena” 1-stavsgolven räknas därför till den dyraste kategorin parkettgolv.

De pigmenterade golven är jättepopulära i de moderna hemmen. Pigmenterat innebär infärgat, antingen till ett ljusare golv eller till ett mörkare. Dessa golv har lika tjockt ytskikt som övriga parkettgolv. De går således att slipa även dessa golv, men efter slipningen är pigmenteringen borta och golvet måste pigmenteras på nytt.

Underlag

Att välja rätt underlag är viktigt. Trä måste få andas och får inte vara utsatt för tillskjutande fukt. Om golvet ska läggas på betong så måste det finnas en fuktavgränsare mellan golvet och betongen. Golvtillverkarna har vanligtvis minst 2 typer av underlags foam. Den ena typen har plast på undersidan av foamen, medan den andra enbart innehåller foam. Plasten avgränsar betongens fukt från att kunna ta sig in i trägolvet underifrån. I ett hus med träbjälklag mellan första och andra plan räcker det med att använda vanlig foam utan plast under golvet.

Det går bra att lägga ett parkettgolv ovanpå ett annat trägolv, men man måste tänka på att golvet undertill ska kunna andas. Om det kommer plast på båda sidor om det undre trägolvet så kan det med tiden börja mögla, då fukten i träet är inlåst. Eftersom det redan finns någon typ av underlag i botten så rekommenderar vi att lägga grålumppapp ovanpå det gamla trägolvet innan det nya golvet läggs. Grålumppappen andas och förhindrar trumljud, som annars kan uppstå när trä ligger mot trä.

Skyddstäckning

Täck aldrig ditt golv med täta material. Skyddstäckningen måste vara genomsläpplig för att inte kondens ska bildas mellan parkett och skyddstäckning. Var noga med att inte tejpa med för stark tejp direkt på trägolvet då detta kan medföra skador som är svåra att reparera.