• Snabba leveranser • Eget lager • Lång erfarenhet

Parkettgolv

Parkettgolv är en väldigt populär golvtyp i våra hem. Parkettgolvet består av en stomme som oftast är gjort av furu eller gran, sedan har plankan ett övre skikt av ädelträ på 2-4 mm. Det finns gott om olika mönster och träslag bland våra parkettgolv. Välj bland askparkettekparkett, 1-stavsparkett, 2-stavsparkett, 3-stavsparkett, fiskbensparkett och holländskt mönster med lackad, mattlackad, oljad eller betsad ytbehandling. 

Läs mer

Boen Ek Finale - 3-stav - Mattlack Boen Ek Finale - 3-stav - Mattlack
Pergo Svalbard Frost Oak  - Parkettgolv Pergo Svalbard Frost Oak  - Parkettgolv
Tarkett Heritage Ek  Plank - Parkettgolv Tarkett Heritage Ek  Plank - Parkettgolv
Bjelin Fiskbensparkett SANDVIKEN Bjelin Fiskbensparkett SANDVIKEN
Bjelin Fiskbensparkett KARLSHAMN Bjelin Fiskbensparkett KARLSHAMN
Bjelin Fiskbensparkett LYCKSELE Bjelin Fiskbensparkett LYCKSELE
Hørning Ms Flexlim II 10 L Hørning Ms Flexlim II 10 L
Hørning Handtag Inkl. Klinga Hørning Handtag Inkl. Klinga
Kährs Ek Aurora 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Aurora 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Rise 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Rise 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Horizon 1-stav Ultramatt Kährs Ek Horizon 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Sky 1-stav Ultramatt Kährs Ek Sky 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Twilight 3-stav Ultramatt Kährs Ek Twilight 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Terra 1-stav Ultramatt Kährs Ek Terra 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Sun 1-stav Ultramatt Kährs Ek Sun 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Shore 1-stav Ultramatt Kährs Ek Shore 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Rime 3-stav Ultramatt Kährs Ek Rime 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Mist 3-stav Ultramatt Kährs Ek Mist 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Eclipse 3-stav Ultramatt Kährs Ek Eclipse 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Dusk 3-stav Ultramatt Kährs Ek Dusk 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Dawn 3-stav Ultramatt Kährs Ek Dawn 3-stav Ultramatt
Kährs Ek Coast 1-stav Ultramatt Kährs Ek Coast 1-stav Ultramatt
Kährs Ek Windsor 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Windsor 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Pallido 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Pallido 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Luce 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Luce 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Ombra 1-stav - Parkettgolv Kährs Ek Ombra 1-stav - Parkettgolv
Kährs Ek Dew 3-Stav Olja - Parkettgolv Kährs Ek Dew 3-Stav Olja - Parkettgolv

Vad är ett parkettgolv?

Ett parkettgolv är ett trägolv där man har lagt ihop lameller med ådringen i olika riktningar för att motverka träets naturliga rörelser. Ett parkettgolv rör sig alltså mindre än ett massivt trägolv. Det går även ut mindre ädelträ för att tillverka ett parkettgolv än ett massivt trägolv, då slitskiktet endast kräver 2,5-4,5mm ädelträ och stommen kan med fördel göras av snabbväxande träd som gran eller furu. Ett riktigt parkettgolv är oftast 12-15mm tjockt, men det finns även upp emot 20-22mm där parkettgolvet oftast också är bärande. Det finns även parkettfanérgolv som är 7-9mm, dessa är oftast inte omslipningsbara och har oftast bara ett slitskikt på ca 0,5mm.

Kan man lägga parkettgolv själv?

Dagens klick parkettgolv är väldigt enkla att lägga själv och kräver väldigt lite förkunskaper. Du kan läsa våra generella tips om hur man lägger klickgolv innan du lägger ditt parkettgolv, vilken typ av stegdämp som passar bäst för underlaget och om fuktskydd behövs. Tänk på att vår guide är generella tips för golvläggning och tillverkarens egna instruktioner gäller alltid. Om man inte följer tillverkarens specifika instruktioner så riskerar man att garantin inte gäller.

När det kommer till fiskbensparkett, så finns det både klick och massiv stav. Klick fiskbensparkett man man med fördel lägga själv, medans massiva stavar bör man inte ge sig på utan lite förkunskaper. Vi rekommenderar alltid att man vänder sig till en hantverkare vid läggning av massiv parkett som ska nedlimmas.

Kräver parkettgolv underhåll?

Oljade parkettgolv kräver att man oljar inte golvet ungefär varje till vartannat år, lite beroende på slitage. Ett kök eller hall kommer förmodligen kräva en årlig behandling för att inte slitas fortare än normalt, medans ett i sovrummet kan klara sig flera år utan att behöva oljas om. Allt beror på hur mycket man går på parketten. Hallen är dessutom extra känslig då man ofta, speciellt under vintertid får med sig in grus och salt vilket sliter parkettgolvet fortare. Beroende på vad golvet är behandlat med från fabrik, så kan man antingen behandla med en hårdvaxolja eller en satin oil som ger parketten en sammetslen känsla. Hårdvaxoljan ger ett bättre skydd, men kostar något mer och ger en lite mer behandlad känsla än satin oljan.

Ett lackat golv behöver generellt inte underhållas, men är svårare att punktreparera om man råkar repa det. Då krävs det ofta att man slipar om hela golvet, vilket generellt rekommenderas vart 20-25e år. Ett parkettgolv med 3,5mm slityta kan slipas om ca 3-4 gånger under sin livslängd, vilket ger parkettgolven en lång livslängd. Ofta över 100 år. Ett lackat eller mattlackat parkettgolv från Kährs kan man med fördel underhålla med en lack refresher för att återställa golvets lyster och ge bättre skydd mot repor.

Ta kontakt med vår kundtjänst om du är osäker på hur du ska underhålla ditt nylagda golv. Hos oss på Golvin hittar du hundratals parkettgolv från välkända varumärke som bl.a Bjelin, Tarkett, Kährs och Pergo.

Är dyrare parkettgolv bättre?

Svaret på den frågan är både ja och nej. Samtliga golv från dom större varumärkerna håller samma kvalitet och det som styr priset är beroende på vilken sortering golvet är tillverkat i och om det är ett 1-stavs, 2-stavs eller 3-stavs parkettgolv. 1-stavs parkettgolv är väldigt exklusivt och därför ofta det dyraste valet. Andra faktorer som påverkar priset är hur det är bearbetat. Ett rökt och handskrapat golv är generellt dyrare än ett som bara är lackat.

När det sen kommer till val av tillverkare, så har ofta alla större tillverkare en lägre tolerans på hur högt "fogsprång" man får ha. Medans billigare golv ofta har en större tolerans. Med fogsprång så menas hur mycket det får skilja mellan varje bräda efter det är lagt, det vill säga på billigare golv så känner man oftare en kant mellan plankorna. På dyrare varumärkesgolv så får den ofta max vara 0,2mm.

Något som även skiljer sig är garantin tiden, här har t.ex Kährs en väldigt lång garanti tid på 30 år på sina parkettgolv ur Original serien.